Platinum als Belegging

Platinum als belegging is de nu enorm populair. Want, door de wereldwijde economische malaise is de platinumkoers gedaald. Daardoor is het voor zowel particulieren als professionele beleggers erg aantrekkelijk om het zilverwitte edelmetaal te kopen. Overweegt u platinum als belegging? Dan is nu het moment, want volgens deskundigen stijgt de prijs van platinum zodra de wereldwijde crisis achter de rug is.

Momenteel is het uiterst interessant om platinum als belegging te kiezen. De koers van het edelmetaal is in vergelijking met enkele jaren terug laag. Zo noteerde platinum op 4 maart 2008 een recordprijs van 2273 Amerikaanse dollar per troy ounce. Momenteel ligt de prijs van 1 troy ounce rond de 1800 Amerikaanse dollars. Door de crisis is de vraag vanuit de industrie, de ‘grootverbruiker’, afgenomen onder invloed van de terughoudende consument. Die maakte de laatste jaren een pas op de plaats als het ging om grote uigaven. Maar zodra het economische herstel de komende tijd weer voet aan de grond krijgt, zal de platinumconsumptie ook zeker toenemen. En als dat gebeurt, is de kans zelfs groot dat de vraag het aanbod gaat overstijgen. Heeft u al gekozen voor platinum als belegging? Dat is goed nieuws. Zo bent u immers verzekerd van een aantrekkelijke winst op de investeringen die u heeft gedaan. Belegt u nog niet? Dan is nu het moment om voor platinum als belegging te kiezen. Mits u daar de financiële ruimte voor heeft en het aantrekkelijk vindt platinum te bezitten.

Er zijn diverse redenen waarom platinum als belegging aanlokkelijk is. Zo passen diverse industrietakken, waaronder de medische-, chemische- en auto-industrie, het schaarse edelmetaal frequent toe als grondstof. Het is immers duurzaam, sterk, kneedbaar, buigzaam, hitte- en corrosiebestendig plus hypoallergeen. Zo wordt platinum onder andere toegepast in auto-katalysatoren, gehoorapparaten, chirurgische instrumenten, voor elektroden in laboratoria, bij de behandeling van kanker, in LCD-schermen, pc’s en glasovens. Daarnaast is het edelmetaal vanwege zijn kleur en glans zeer geliefd als sierraad. Niet alleen bij de elite en sterren, maar zeker ook onder de nieuwe rijken uit Brazilië, Rusland, India en China, de zogenaamd BRIC-landen. Voor hen is een sierraad van het edelmetaal een statussymbool. Echter, het blijft toch vooral de vraag vanuit de industrieën die de prijs van het edelmetaal beïnvloedt. Kortom, allemaal zaken die prettig zijn om te weten als u platinum als belegging overweegt.

Zoals beleggen in goud interessant is als veilige haven voor het vermogen. Zo is platinum als belegging zeer aantrekkelijk vanwege de relatief lage prijs. De prijs kan zelfs onder de goudkoers duiken. Maar als de economie weer op volle sterkte is, zal de prijs ervan snel stijgen. Het kan dan zelfs twee keer zoveel kosten als goud. Door de snelle koersontwikkeling kunt u met platinum als belegging zelfs op relatief korte termijn mooie winsten maken. Vandaar dat zeker ook speculanten graag in het edelmetaal investeren. Platinum als belegging is dan ook tijdens economische crisissen erg interessant.

Wanneer u platinum als belegging overweegt, kunt u dat op allerlei manieren doen. Door bijvoorbeeld het edelmetaal fysiek aan te kopen in de vorm van munten. Deze zijn verkrijgbaar in diverse gewichtseenheden. Beroemde platinum munten zijn onder meer de Amerikaanse Platinum Eagle, de Platinum Noble van het Engelse eiland Man en de Canadese Maple Leaf. En wie weet wordt de onlangs uitgebrachte platinum huwelijksmunt voor de Britse prins William en Kate Middelton wel een groot succes. Van de Royal Wedding Platinum Piedfort Coin (5 pond) zijn 200 stuks geslagen en de waarde ervan bedraagt momenteel 5450 Britse pond. Voor muntverzamelaars is dit zeker een interessante munt in het kader van platinum als belegging.

Bij platinum als belegging kunt u natuurlijk denken aan investeren in baren. Of u nu een fors bedrag wilt besteden of eerst klein wilt beginnen. Voor wie fysiek platinum wenst te kopen, zijn er voldoende mogelijkheden. Er zijn baren verkrijgbaar variërend van 10 gram, 20 gram en 1 troy ounce tot wel 1 kilo. Aantrekkelijk aan platinum als belegging is dat u fysiek edelmetaal gaat bezitten. En u loopt daarbij niet het risico dat de bank failliet gaat en u uiteindelijk met lege handen staat. Nadeel van fysiek platinum hebben, is dat u moet zorgen voor een betrouwbare veilige bergplek. Bijvoorbeeld een kluis waarin u uw waardevolle bezit veilig kunt bewaren. Vandaar dat het kopen van platinum ‘in een kluis’ voor diverse mensen interessant is. Bij deze vorm van platinum als belegging koopt u bij een leverancier fysiek platinum en die bewaart het vervolgens in een goed beveiligde en professionele kluis in bijvoorbeeld Londen of Zürich. Natuurlijk moet u daarvoor een vergoeding betalen, maar uw platinum is wel veilig opgeborgen. GoldMoney is een internationale online aanbieder waar u platinum in een kluis kunt kopen.

Platinum als belegging kan in fysieke vorm, maar ook door bij een bank een girale platinarekening te openen. Platina is een synoniem voor platinum. Op de rekening legt u een bepaald bedrag in. Uw inleg volgt vervolgens de platinumkoers. Overigens, de naam van de rekening doet misschien vermoeden dat u de inleg in fysiek platinum kunt opnemen, maar dat is niet het geval.

Een totaal andere manier van platinum als belegging is investeren in mijnbouwaandelen. Dit is een indirecte investering in het zeldzame edelmetaal, omdat het hierbij om beleggen in aandelen gaat. Indien u deze vorm van platinum als belegging interessant vindt, is het vooral aantrekkelijk eens te kijken op de beurzen buiten Europa. Ook kunt u in Nederland via onder andere Alex Vermogensbank en Binck mijnbouwaandelen kopen. De prijs van de aandelen wordt enerzijds bepaald door de vraag naar het platinum en anderzijds door de stemming op de aandelenmarkt. Maar ook de politiek van het land waar de mijn gevestigd is plus de bedrijfsvoering beïnvloeden de aandelenkoers.

Voor alle hierboven genoemd vormen van platinum als belegging geldt dat u voor het kopen en verkopen van het platinum via een handelaar een commissie betaalt. Houd daar rekening mee als u kiest voor platinum als belegging. Die kosten drukken natuurlijk op de winst die u uiteindelijk maakt.