Platinum Baren Kopen

Net als goud en zilver kunt u platinum in baren kopen. De maten baren variëren van 10 gram tot zelfs 1 kilo. Platinum baren kunt u kopen in verschillende gewichten. Dat is aantrekkelijk, omdat het schaarse edelmetaal daardoor voor heel veel mensen beschikbaar is. Als solide belegging van uw kapitaal, als cadeautje voor uw kinderen of zelfs kleinkinderen of als ‘appeltje voor de dorst’. En het aantrekkelijke van het bezitten van fysiek platinum is dat u niet bang hoeft te zijn dat de tegenpartij failliet gaat. Dat platinum baren kopen in economisch onzekere tijd zeer aantrekkelijk. Want, wat er ook gebeurt uw kapitaal is veilig gesteld.

Als u platinum baren kopen wilt, zult u natuurlijk de voorkeur hebben voor topkwaliteit. Om de kwaliteit van de platinum baren te garanderen zijn deze voorzien van een keurmerk. Platinum baren krijgen volgens de Waarborgwet uit 1997 namelijk alleen het keurmerk als de staven voor minimaal 95% uit zuivere platinum bestaan. Er zijn echter ook platinum baren te koop met een zuiverheidpercentage van 99,9% platinum. Het spreekt wellicht voor zicht, maar: hoe hoger het zuiverheidpercentage des te beter de kwaliteit en des te meer rendement uw investering in het fysieke edelmetaal op termijn kan opleveren.

Wie overweegt platinum baren te kopen, zal merken dat de prijs ervan dagelijks wordt vastgesteld. Dit gebeurt op basis van de marktwaarde van platinum. Wat de koers is als u platinum baren koopt, hangt enerzijds af van de vraag naar het edelmetaal en anderzijds van de internationale economie. Tijdens crisissen en oorlogen is er vanuit de industrie doorgaans minder vraag naar platinum. Daardoor is de koers ervan in tijden van economische tegenslag ook lager. Dit in tegenstelling tot het edelmetaal goud dat dan juist hoge koersen noteert. Zodra de economie aantrekt neemt de vraag naar platinum navenant toe. De koers ervan kan dan zelfs boven de goudkoers uitkomen. Overigens is dit geen wet van Meden en Perzen; dit zijn zeer algemene observaties. De prijs van fysiek platinum kan ook tijdens een florerende economie dalen en tijdens een crisis juist pieken. Houd daar rekening mee als u platinum baren wilt kopen.

Besluit u platinum baren te kopen? U heeft dan diverse mogelijkheden. Er zijn al baren van 10 en 20 gram platinum verkrijgbaar. Dat is zeer aantrekkelijk. Bijvoorbeeld als u een beginner bent op de edelmetaalmarkt. Zo kunt u proeven aan het metaal en nader kennis te maken met het verhandelen ervan. Maar kleine hoeveelheden platinum baren kopen is ook interessant als u maandelijks een klein bedrag over heeft en dat waardevast opzij wilt zetten voor later. U bouwt zo geleidelijk een interessant kapitaaltje op zonder direct een grote investering te doen. U kunt het kopen van platinum baren eventueel combineren met platinum munten. Aantrekkelijk als investering en bovendien zijn de kleinere baren en munten vanwege de geringe omvang eenvoudig te verkopen als u de tijd rijp acht. Als u platinum baren koopt of verkoopt, houd er dan rekening mee dat u commissie moet betalen. Uw rendement zal daardoor iets lager uitvallen. Bedenk ook waar u na het platinum baren kopen deze wilt bewaren. Zeker bij kleine hoeveelheden, ligt thuis opslaan voor de hand. Kiest u daarvoor? Schaf dan een goed beveiligde kluis aan.

Heeft u een leuke financiële meevaller? Of een mooi spaarpotje opgebouwd? U kunt dan overwegen grotere hoeveelheden platinum baren te kopen. Van bijvoorbeeld 1 toy ounce (31,1 gram) of zelfs 100 gram. Het kopen van deze baren vergt een grotere investering. Anderzijds vormt het ook een solide belegging waarmee u op termijn een mooie winst kunt realiseren. Wenst u een grotere som geld te beleggen in platinum baren? U kunt de baren kopen bij een handelaar en vervolgens huis opslaan. U moet dan wel zelf voor een veilige bewaarplek zorgen. Of u kiest voor platinum baren kopen ‘in een kluis’. Hierbij koopt u platinum baren die veilig opgeslagen liggen bij de aanbieder. Voor velen is dat een hele zorg minder, want er kan niemand bij hun investering komen. Als de tijd daar is kunt u de baren verkopen met een mooie winst. Een bekende internationale speler in deze markt is GoldMoney. En bent u benieuwd wat uw investering in platinum doet? Dan logt u eenvoudig online in en krijgt u de actuele koersen.

Wie platinum baren wil kopen bij GoldMoney krijgt baren met het zogenaamde ‘Good Delivery status’. Deze stempel wordt sinds 1979 voor nieuw gegoten platinum baren gebruikt en is ingevoerd door de L.P.P.M. (London Platinum and Palladium Market) voor geaccrediteerde edelmetaalsmelterijen. Op elke staaf met een ‘Good Delivery status staat het zuiverheidpercentage, jaar van productie, serienummer, naam smelterij plus het gewicht. Het aantrekkelijk van deze stempel is dat u de platinum baren zonder nadere inspectie – ook internationaal – kunt verhandelen.

Grote platinum baren kopen van 500 gram en 1 kilo vraagt een forse investering, maar biedt ook de mogelijkheid een zeer hoge winst te realiseren. Het zijn daarom vooral beleggers, speculanten en vermogende mensen die deze grote platinum baren kopen. De opslag ervan wordt meestal uitbesteed aan gerenommeerde beveiligers. Wilt u liever geen fysieke platinum baren kopen? Geen probleem. U kunt er dan voor kiezen een girale platinarekening te openen. Of u kunt mijnbouwaandelen kopen van mijnbouwbedrijven die bijvoorbeeld in Canada en de Verenigde Staten op de beurzen genoteerd staan. U investeert hier indirect in platinum. Aantrekkelijk aan het kopen van mijnbouwaandelen is dat u de risico’s spreidt. Want, mijnbouwbedrijven delven naast platinum vaak ook andere edelmetalen als goud, zilver en palladium.

Behalve platinum baren kopen, is het ook mogelijke in munten in verschillende coupures te investeren. Bijvoorbeeld in de Amerikaanse Platinum Eagle, de Australische Koala Platinum, de Canadese Maple Leaf Platinum of de Platinum Noble van het Engelse eiland Man. En zelfs investeren in platinum sieraden is mogelijk. Sieraden ontworpen door bekende ontwerpers en van topkwaliteit platinum kunnen onder invloed van de mode aantrekkelijke winsten opleveren.

Indien u dus in platinum wenst te investeren, kunt u platinum baren kopen, munten, mijnbouwaandelen of een platinarekening openen. Er zijn dus diverse opties om met platinum mooie winsten te boeken.