Platinum Munten Kopen

Platinum munten kopen is ook een wijze om in het zilverwitte edelmetaal te investeren. Niet alleen als hobby door een fervent verzamelaar, maar ook als mooie belegging door een beroepsmatige of particuliere investeerder. Extra aantrekkelijk aan platinum munten kopen is dat deze er in kleine eenheden zijn. U hoeft dus niet direct heel veel geld te investeren om de platinum munten te kopen. Daarbij komt dat de munten ook nog eens een verzamelwaarde vertegenwoordigen, wat de prijs ervan bij verkoop positief kan beïnvloeden. Bovendien kunt u ervoor kiezen om uw belegging in baren uit te breiden door daarnaast platinum munten te kopen.

Wie plannen heeft platinum munten te kopen, wil waarschijnlijk weten wat de historie van platinum munten is en welke munten er zijn. Want, in tegenstelling tot goud en zilver is platinum maar hoogst zelden als munteenheid gebruikt. Er zijn sinds de ontdekking van platinum en de doorbraak ervan in het midden van de 18e eeuw diverse experimenten uitgevoerd om platinum voor munten te gebruiken. Echter zeer succesvol waren deze niet. Eigenlijk alleen in Rusland zijn tussen 1828 en 1845 platinum munten gebruikt als wettig betaalmiddel. Er werd weldra geconcludeerd dat platinum – in verhouding met goud en zuilver – niet alleen duur is om munten van te maken, maar bovendien ook moeilijk te maken. Het edelmetaal smelt immers pas bij 1772 graden Celsius en het kookpunt bereikt het edelmetaal pas bij 3800 graden Celsius. Het zijn anno nu dan ook voornamelijk de toepassingen in de industrie die platinum een hoog aanzien geven. En daarnaast is het metaal in de sieradenindustrie zeer populair. Wie platinum munten wil kopen, komt doorgaans uit op de speciale herdenkingsmunten die in de loop der tijd zijn uitgebracht. Zo kreeg onlangs het Britse Royal Mint van het Britse koningshuis opdracht een herdenkingsmunt ter gelegenheid van het huwelijk van prins William en Kate Middleton uit te brengen. De Royal Wedding Platinum Piedfort Coin van 5 pond kent een oplage van 200 stuks. Om één van deze zeldzame platinum munten te kopen dient u zo’n 5450 Britse pond neer te tellen.

Niettemin is platinum munten kopen erg aantrekkelijk om kleine bedragen te investeren in het edelmetaal. U kunt ervoor kiezen om nu en dan wat geld opzij te zetten om enkele unieke platinum munten te kopen. Zo bouwt u voor de toekomst een solide kapitaaltje op. Waarmee u kunt profiteren van de stijging van de prijzen van platinum. Die rendementen zijn aanlokkelijk als aanvulling op uw pensioen, maar ook geschikt om aan uw kinderen of zelfs kleinkinderen na te laten. U kunt de platinum munten al kopen vanaf enkele grammen. Dat is aantrekkelijk, want de baren die vaak meer wegen, vergen over het algemeen ook een wat grotere investering. Platinum munten kopen kunt u daarentegen al doen vanaf 1/10 ounce tot 1 troy ounce (31,1 gram) of zelfs meer.

Wat platinum munten kopen natuurlijk boeiend maakt, is de eventuele verzamelwaarde. Bij baren is daar bijna geen sprake van. Daar wordt de prijs bepaald aan de hand van het gewicht dat een baar vertegenwoordigt. Dus als u een baar van 10 gram koopt, betaalt u daarvoor de prijs die de beurs op de dag van aankoop noteert. Als u platinum munten wilt kopen, werkt dat anders. Daarbij spelen de oplage, de gaafheid en eveneens waar een munt vandaan komt in combinatie met andere sentimenten een rol bij de waardebepaling. Dus indien u overweegt platinum munten te kopen én het is niet uw hobby dan is het goed u in de markt te verdiepen. Of u goed te laten voorlichten door een deskundige. Want, u wilt voorkomen dat u achteraf te veel voor een munt heeft uitgegeven. Trouwens doordat een munt een bepaalde verzamelwaarde heeft, kan het zelfs tijdens een lage koers een mooi bedrag opleveren. Het hangt er helemaal vanaf hoe uniek en bijzonder de munt is die u bezit. Vandaar, platinum munten kopen en ook verkopen vereist zeker enige kennis van zaken.

U vraagt zich natuurlijk af welke platinum munten u kunt kopen? Een zeer beroemde platinum munt is de American Platinum Eagle die voor het eerst in 1997 door de United States Mint werd uitgebracht. Deze munt bevat 99,95% puur platinum en is verkrijgbaar in diverse valuta-eenheden van 10 tot 100 Amerikaanse dollar. Een andere populaire platinum munt die het kopen waard is, is de Maple Leaf Platinum uit Canada. Door de jaren heen heeft dit land namelijk diverse jubileummunten uitgebracht in diverse gewichtseenheden, namelijk van 1/20 ounce tot 1 ounce. De Canadese munt herkent u o.a. aan de afbeelding van een esdoornblad. Deze refereert aan het nationale symbool van het land. Nog een bekende platinum munt die u kunt kopen is de Platinum Koala uit Australië. Hierop staat een afbeelding van de immer vertederende koalabeer. De platinum munten worden geproduceerd door de Australian Mint in Perth en zijn er in diverse coupures en gewichten van 1/20 ounce tot 1 kilo. Ook in Rusland zijn de afgelopen decennia diverse platinum munten uitgebracht. Onder andere ter ere van de Olympische Zomerspelen in 1980. Als u zich in het kopen van platinum munten gaat verdiepen, komt u zeker nog meer schitterde munten tegen.

Behalve platinum munten kopen, kunt u ook investeren in baren. Of aandelen in edelmetaalmijnen kopen of een girale platinarekening openen. Welke vorm van investeren in platinum u ook kiest indien goed getimed kan het u zeker een mooi extraatje of klein kapitaaltje opleveren. Ook met het kopen van platinum munten.

Ook de koersontwikkeling van het edelmetaal is interessant. Want, op het moment dat de economie in een dip verkeert, is de vraag naar platinum door de onder andere de industrie kleiner dan tijdens een bloeiende economie. Dat maakt het dan ook stukken aantrekkelijker om tijdens economische tegenwind te investeren in het metaal. De prijs ervan ligt dan beduidend lager. Zodra de economie aantrekt en tot volle bloei komt, stijgt de prijs van het bijzondere edelmetaal. De prijs ervan kan dan dusdanig stijgen dat het twee keer zoveel waard is als goud.