Platinum Producten
Vandaag de dag zijn platinum producten helemaal hot. Verwerkt in sieraden als statussymbool, in muntvorm voor verzamelaars en in de vorm van baren als waardevaste belegging. Deze grote aantrekkingskracht dankt het zeldzame edelmetaal aan zijn zilverwitte kleur, sterke eigenschappen en geringe beschikbaarheid wereldwijd. Zo is volgens schattingen het edelmetaal 30 keer zeldzamer dan goud. Bovendien past de totale wereldproductie ervan in een gemiddelde huiskamer van 25 m2. Dat alles bij elkaar maakt dat platinum producten tegenwoordig zeer geliefd zijn als investering.
Ruim 2000 jaar geleden zijn reeds de eerste platinum producten gevonden. Het duurde echter enige tijd voordat de Westerse wereld er kennis mee maakte. Zo gooiden midden 16e eeuw de Spaanse bezetters van het Zuid-Amerikaanse continent het zilverwitte metaal nog weg; zij dachten dat het onrijp zilver was. Inmiddels weten we wel beter. Platinum is schaars en wordt maar in vijf landen gewonnen. Koploper in de platinumproductie is Zuid-Afrika gevolgd door Rusland, Canada, Zimbabwe en de Verenigde Staten. De winning van het edelmetaal kost behoorlijk wat moeite. 10 ton erts levert namelijk maar 1 troy ounce platinum op en mijnwerkers hebben ruim 8 weken nodig om het uit de grond te halen. Dat is een behoorlijke krachtinspanning voor de diverse platinum producten die tegenwoordig verkrijgbaar zijn.
Na de ontdekking van het edelmetaal duiken platinum producten in de Westerse wereld vooral als sieraden op. In 1790 wist een Franse goudsmid als eerste er een mooi sieraad van te maken. Maar de karakteristieke eigenschappen van het edelmetaal zorgen dat het tegenwoordig als grondstof in vele industrietakken wordt gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn de auto-industrie, maar ook de medische sector en elektronicabranche omarmen het product platinum als grondstof.
Zowel de stof platinum als platinum producten zijn zeer duurzaam. Zo is het metaal bestand tegen hoge temperaturen en corrosiebestendig. Dat zorgt ervoor dat het niet beschadigt of vergaat. Ook is het gemakkelijk te buigen en te kneden en veroorzaakt geen allergische reacties wanneer het als sierraad wordt gedragen.
Wie graag fysiek het edelmetaal wil bezitten, kan kiezen uit diverse platinum producten. Bijvoorbeeld voor platinum baren. Die zijn zeer attractief als investering. Niet alleen voor professionele beleggers, maar ook voor particulieren. Fysiek bezit van het zilverwitte metaal kan op termijn uitstekende rendementen opleveren. En dankzij de beschikbaarheid in verschillende maten is het metaal ook bereikbaar voor veel mensen. De kleinste baar die te koop is, weegt 10 gram. U kunt zo’n platinum product aanschaffen als cadeautje, maar ook als belegging. Voor uzelf als aanvullend pensioen of als nalatenschap voor uw kinderen en kleinkinderen.
Wilt u echt gaan investeren met als doel winst te maken in de toekomst? Dan zijn grotere baren natuurlijk aanlokkelijke platinum producten om te kopen en te bezitten. Erg gewild is de gewichtseenheid 1 troy ounce. De eenheid waarin standaard de koers van edelmetalen op de beurs wordt uitgedrukt. Nog grotere baren van 500 gram en zelfs een kilo zijn ook te koop. Deze platinum producten zijn zeer kostbaar om aan te schaffen en worden hoofdzakelijk door vermogende mensen, banken en andere professionele investeerders gekocht. Vaak als alternatief voor obligaties en aandelen of als aanvulling op een beleggingsportefeuille.
Als u fysiek platinum producten koopt, zoals baren, is het zaak te zorgen voor een goede safe. Er zijn professionele partijen die u kunnen helpen bij het plaatsen van een stevige en beveiligde kluis. Dat geeft u zeker rust. U kunt natuurlijk ook opteren voor platinum baren ‘in een kluis’ kopen. Bijvoorbeeld via een internationale leverancier als GoldMoney. U investeert dan ook in fysiek platinum, maar krijgt het platinum product alleen niet in handen. Uw bezit wordt opgeslagen in professioneel beveiligde kluizen in bijvoorbeeld Londen of Zürich. Voor de opslag moet vanzelfsprekend worden betaald, maar daar staat tegenover dat u zich geen zorgen hoeft te maken over ontvreemding. En dat is een hele geruststelling als u platinum producten bezit.
U kunt ook platinum producten in muntvorm kopen. Bijvoorbeeld als aantrekkelijke hobby of in aanvulling op de baren. Platinum is als valuta zelden gebruikt. Zo heeft bijvoorbeeld Rusland in de 19e eeuw een aantal platinum munten als betaalmiddel in omloop gebracht. Verder zijn platinum producten in muntvorm hoofdzakelijk als herdenkingsmunt voor verzamelaars geïntroduceerd. De platinum munten zijn in diverse eenheden verkrijgbaar. Variërend van 1/10 ounce, ¼ ounce en een ½ ounce tot 1 ounce. Recent is ter ere van het Britse koningspaar Prins William en Kate Middleton door de Britse Royal Mint de Royal Wedding Platinum Piedfort Coin van 5 pond uitgebracht. De munt kost 5450 Britse pond en kent een oplage van 200 exemplaren. Andere platinum producten die in muntvorm bij verzamelaars tot de verbeelding spreken zijn de Amerikaanse Platinum Eagle, de Australische Koala Platinum en de Canadese Maple Platinum. Overigens wordt de prijs van platinum munten enerzijds bepaald door het gewicht en anderzijds speelt ook de verzamelwaarde ervan een rol. Zo kunnen unieke platinum munten in perfecte conditie een mooie kapitaalinvestering zijn voor de geïnteresseerde belegger en/of muntverzamelaar.
Platinum producten in de vorm van sieraden werden al ruim 2000 jaar geleden gevonden in Zuid-Amerika. Het edelmetaal is gemakkelijk te kneden en te buigen. Dankzij deze eigenschappen en het feit dat het geen huidallergieën veroorzaakt, is het metaal prima geschikt voor het vervaardigen van sieraden. Het duurde echter tot in de 18e eeuw dat sieraden van het schaarse edelmetaal ook in de Westerse wereld in trek kwamen. En tegenwoordig nemen platinum producten, zoals sieraden ook steeds meer een vlucht als belegging. Zeker de nieuwe rijken in onder andere de Aziatische landen, maar ook Zuid-Amerika geven er hun geld graag aan uit. Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd. Qua verschijning is een sieraad van platinum met de zilverwitte glans een weldaad om naar te kijken en gecombineerd met diamanten zeker oogstrelend. En platinum producten in de vorm van sierraden zijn zeker ook waardevast. Overigens bepaalt niet alleen het platinumgehalte de waarde, maar ook wie het sieraad heeft gemaakt draagt bij aan een hogere prijs. Een ring, armband of collier van een beroemde sieradenontwerper zal veelal meer gewicht in de schaal leggen dan van een onbekende maker.