Wat is Platinum

De scheikundige naam voor platinum is Pt met atoomnummer 78. Maar wat is platinum nu? Het is een bijzonder edelmetaal met een van nature zilverwitte glans. Het is niet alleen duurzaam en uiterst schaars, maar wordt bovendien vooral in zuivere vorm gebruikt. Dit in tegenstelling tot goud dat in pure vorm erg zacht is. Daarbij komt dat platinum gemakkelijk te buigen en te kneden is. Vanwege deze karakteristieke eigenschappen wordt het edelmetaal onder andere toegepast om sieraden van te maken, maar ook als grondstof in diverse industrieën. En ook dat maakt wat platinum tegenwoordig is. Een zeldzaam en begeerd edelmetaal met veel potentieel.

Het antwoord op de vraag wat is platinum valt niet in enkele regels uit te leggen. Ten eerste is het edelmetaal corrosiebestendig. Het oxideert dus niet als het in aanraking komt met lucht. Maar ook halogenen, zoutzuur en cyaniden hebben geen invloed op het edelmetaal.

Een tweede antwoord op wat is platinum is dat het metaal hittebestendig is. Zo ligt het smeltpunt ervan op 1772° Celsius en het kookpunt wordt pas bereikt bij 3800° Celsius. Toen de Italiaan Julius Caesar Scaliger in 1500 platinum vond in het huidige Mexico en Panama schreef hij dat het edelmetaal met geen mogelijkheid was te smelten. Dat is natuurlijk niet zo vreemd. De temperatuur van vuur ligt tussen de 300° en 1100° Celsius. Dat is dus ook wat platinum is, maar het edelmetaal biedt meer.

Ten derde kan op wat is platinum worden geantwoord dat het edelmetaal oersterk is en vrijwel niet beschadigt. Daarom is het een uitstekende bouwstof voor allerlei producten die in verschillende industrietakken worden vervaardigd en gebruikt. En dankzij het kenmerk hypoallergeen is het edelmetaal eveneens geliefd in de sieradenindustrie. Dus ook sierraden maken anno nu deel uit van wat platinum is.

Ten vierde valt op de vraag wat is platinum te antwoorden dat het metaal uiterst schaars is. De winning ervan gebeurt maar op enkele plekken in de wereld. De bekendste vindplaats is Zuid-Afrika waar 75% van de totale productie vandaan komt. Andere winningsgebieden zijn respectievelijk Rusland, Canada, Zimbabwe en de Verenigde Staten. Wat ook onderdeel is van platinum is het winnen van het metaal. Dat kost veel werk. De mijnwerkers moeten zo’n 10 ton erts delven om uiteindelijk 31,1 gram (1 troy ounce) pure platinum over te houden. Een arbeidsproces dat gemiddeld zo’n 8 weken in beslag neemt. Dit proces en de schaarsheid dragen ertoe bij dat het edelmetaal kostbaar is.

Vervolgens kan op de vraag wat is platinum worden verteld dat het edelmetaal bijna uitsluitend in zuivere vorm wordt gebruikt. In Nederland moet elk voorwerp van het edelmetaal een geldig keurmerk dragen, aldus de Waarborgwet. Dit keurmerk wordt alleen verstrekt als het gehalte in een legering minimaal 95% (950/000) is. Want, dat is wat pure platinum is. Is een legering lager? Dan mag een voorwerp niet als platinum worden verkocht. Wie een sieraad van platinum koopt of bezit, heeft dus een juweel dat voor minstens 95% uit het bijzondere edelmetaal bestaat.

Wie de geschiedenisboeken naslaat op de vraag wat is platinum kan lezen dat de Egyptenaren de eersten waren die ruim 1000 jaar v. Chr. platinum gebruikten. Ook in de La Tolita-cultuur in onder andere Noord-Ecuador zijn zo’n 800 jaar later platinum voorwerpen gevonden. Het duurde echter tot de kolonisatie van Zuid-Amerika dat de Westerse wereld kennismaakte met het edelmetaal. Indertijd troffen de Spaanse bezetters het edelmetaal aan in een rivier in Ecuador. Zij gooiden het metaal echter terug in de rivier; dachten dat het een onrijpe vorm van zilver was. Gekscherend noemden de Spanjaarden de stof ‘platino’; zilvertje.
Een volgend antwoord op wat is platinum betreft de sieradenbranche. Pas in het midden van de 18e eeuw maakt een Franse goudsmid als eerste een sieraad van platinum. Bestemd voor de Franse Koning Louis XVI. Weldra raakte het dragen van platinum sieraden in de mode. Door de koningshuizen en tegenwoordig dragen ook beroemde sterren en de nieuwe rijken graag sieraden van platinum. Zeer gewild is ook wat platinum is. Zeker in combinatie met diamanten. Beroemde voorbeelden zijn The Great Star of Africa en de kroon van Koningin Elisabeth I met de Koh-I-Hoor diamant. Deze kroon is te zien in de Tower of Londen.

Nog een antwoord op wat is platinum is dat het als industriële grondstof wijdverbreid is. Zo wordt platinum in de medische industrie op allerlei terreinen toegepast. Voor chirurgische hulpmiddelen en bij chemotherapieën. Voorts zet de petrochemische industrie het edelmetaal in bij de raffinage van olie. Ook wordt het metaal gebruikt in laboratoria voor het draad van elektroden en als bekleding van glasovens voor de hittebestendigheid. Maar ook in diverse consumentengoederen speelt het metaal een rol. Horlogefabrikanten passen platinum vanwege de duurzame eigenschappen toe in klokjes van topkwaliteit.

Zeker is dat het economische klimaat een essentiële rol speelt in de groeiende belangstelling voor wat platinum is. Door de internationale economische crisis zochten beleggers – naast de traditionele edelmetalen goud en zilver – naar andere veilige havens voor hun kapitaal. Daarbij kwam platina als zeer aantrekkelijk alternatief naar voren. U vraagt zich nu natuurlijk af waarom. De reden is dat wat platinum is volgens de kenners de komende jaren flink in prijs zal stijgen. Als het economische herstel doorzet, groeit de vraag naar platinum. Onder andere vanuit de auto-industrie die het edelmetaal toepast in katalysatoren vanwege de luchtvervuiling. Maar ook in de elektronica-, medische- en zware industrie zal de vraag stijgen. En dat beïnvloedt zeker de prijs van wat platinum is, een zeldzaam metaal. Immers, in economische zwakke tijden is de industriële vraag naar het edelmetaal in de regel laag en daalt de prijs. Dat is dan ook het moment om in platinum te investeren. Als de economie eenmaal weer volop draait, stijgt de vraag en daarmee ook de prijs. De prijs ervan kan dan gemakkelijk de goudkoers overstijgen.

Kortom, wat is platinum? Een schaars edelmetaal dat de moeite waard is als investering. Het beste moment daarvoor is tijdens een economische dip om vervolgens op de top van de economie een mooie winst te boeken.